Kiinteiden aloittelu ja itsenäisen syömisen harjoittelu on välillä sottaista puuhaa, eikä sotkulta voi välttyä. Ruokaa saattaa löytyä välillä niin hihoista, hiuksista kuin lattialtakin.
Onneksi ruokalappuja löytyy eri mallisia ja eri materiaaleista valmistettuja, joista jokainen voikin helposti valita omalle lapselleen käytännöllisimmän juuri siihen hetkeen.
Hihalliset ruokalaput ovat loistava valinta moneenkin eri ikävaiheeseen. Kun kiinteitä aloitetaan maistelemaan, on hihallinen ruokalappu jo silloin monta kertaa käytännöllinen. Vaikka vauva ei itse pidä lusikkaa, saattaa kädet huitoa niin, että soseet ovat ympäri hihoja. Hihallisella ruokalapulla säästetään vaatteiden pesukertoja tai estetään pysyvät pinttymät ja tahrat. Hihallinen ruokalappu on käytännöllinen myös silloin, kun lapsi opettelee ensimmäisiä kertoja syömään lusikalla itse.
Jos hihallisen ruokalapun pukeminen tuntuu työläältä, ovat perinteiset taskulliset ruokalaput nopeita ja helppoja pukea päälle. Näitäkin löytyy eri materiaaleista valmistettuja, ja ihan pienelle ruokailijalle varmasti silikoninen ruokalappu on käytännöllisin. Silikoninen ruokalappu on helppo puhdistaa ja huuhdella vesihanan alla puhtaaksi. Ruokakouru taas kerää ohi tippuvat ruoat, eivätkä ne päädy lattialle.
Perinteisiä ruokalappuja löytyy myös vedenpitävällä pinnoitteella, jotka ovat valmistettu pehmeästä polyesteristä. Nämä sopivat myös ihan pienille ruokailijoille, mutta erityisen helppoja ne ovat jo vähän varmemmin ruokailevien kanssa, jolloin ruokalappu on helppo kevyesti vain pyyhkäistä puhtaaksi. Osassa malleista on myös niskassa joustava kuminauha, jolloin lapsen on helppo pukea ja riisua ruokalappu ihan itse.
Ruokalappuja tarvitaan yleensä noin puolivuotiaasta alkaen, kun lapsi aloittaa kiinteiden maistelun ja sitä tarvitaan yleensä 1-2 -vuotiaaseen saakka, kunnes ruokailu sujuu ilman suurempia sotkuja. Eikä ole ollenkaan huono vaihtoehto, että ruokalappuja on vaikka useampikin eri käyttöikään tai tilanteeseen!
Kurkkaa valikoimastamme teille sopivin malli!